Hållbara vanor – i stort som smått

Jag har ett stort intresse för miljö och rättvisefrågor och hur vi kan göra smarta val för ett mer hållbart samhälle. För mig handlar det om hur du och jag som privatpersoner kan göra skillnad men också om hur bolag, kommuner och andra aktörer i ett större sammanhang tillsammans kan verka för långsiktigt hållbara lösningar för vårt samhälle.


När jag tänker tillbaka lades grunden för mitt miljöintresse redan under barndomen i Dalarna. Naturen var mitt andra hem. Jag lekte i skogen, gick i Skogsmulle, plockade bär, svamp, åkte längdskidor och badade i sjöarna. Men jag visste såklart inte då att jag skulle ägna mitt yrkesverksamma liv åt miljöfrågor. Med nyvunnen kunskap från min studietid på 90-talet fick jag dock ett brutalt uppvaknande. Naturen och dess resurser, tillika min källa till inspiration och avkoppling, gick inte att ta för given.


Jag började min karriär som energi- och miljökonsult och gick sedan vidare till miljöteknisk utredare och miljöspecialist. I alla roller har jag tagit med mitt personliga engagemang för att hitta så bra lösningar som möjligt för verksamheten. Det har inte alltid varit enkelt, men aldrig tråkigt. Framför allt har det alltid känts meningsfullt.


De globala målen antogs av världens ledare 2015. Målen genomsyras av de tre dimensionerna socialt, ekonomiskt och miljömässigt för att skapa en hållbar, inkluderande och rättvis utveckling för alla. För mig är det viktigt att jobba med frågor som engagerar mig på djupet. Så att vara med och driva ett hållbarhetsarbete som syftar till att bidra till de globala målen är verkligen sporrande och motiverande för mig.


Sedan hösten 2021 arbetar jag som hållbarhetschef här på Pinpointer. Efter att framför allt ha arbetat på större bolag kändes det väldigt spännande att dyka in i en relativt nystartad verksamhet som dessutom så tydligt vill driva förändring och förbättring. I den här rollen plockar jag med mig erfarenhet kring processer och sätt att arbeta med miljö- och hållbarhet som jag tror är relevant för Pinpointer. Dessutom är det fantastiskt att se att det finns ett genuint engagemang kring hållbarhet i företaget.


Men vi kommer inte kunna förändra branschen på egen hand, vi behöver samverkan och samarbete för att lyckas. Precis som du och jag inte kan göra hela skillnaden, men tillsammans blir vi en kraft att räkna med.


Ni kommer att få träffa mig här på bloggen framöver där jag kommer att dela med mig av insikter kring och reflektera över hållbarhet i stort och smått.


Sofia Widengren, hållbarhetschef